Marek Zyga (PL)

Marek Zyga is een autodidactische beeldhouwer met een levenslange passie voor kunst. In 2003 begon hij met klei te werken. Tegen 2007 had hij zijn eerste solotentoonstelling in het Keramiekmuseum van Boleslawiec (Polen).

Als figuratief beeldhouwer is hij het meest geïnteresseerd in de menselijke vorm en vooral in het maken van gebaren die menselijk gedrag, reacties en relaties oproepen. Hij zegt: "Mijn sculpturen zijn als bewerkte beelden van de werkelijkheid, tot op zekere hoogte zijn het verhalen." Zijn vrouwelijke, levensgrote figuren zijn vrouwelijk en gracieus, met geanimeerde hand- en armgebaren die verschillende gevoelens van openheid, bewustzijn, durf of kwetsbaarheid uitdrukken. Deze figuren zijn vaak gekleed in kledingstukken versierd met grote, gewaagde blokletters die abstracte patronen vormen en die bijdragen aan de verhalende kwaliteit van het werk. De letters drukken de handeling van communicatie uit, maar de boodschap is raadselachtig en geheel aan de verbeelding van de toeschouwer overgelaten. Mannelijke figuren zijn vaak in geanimeerde houdingen die atleten of acrobaten aan het denken zetten vanuit een droom of een ingebeelde wereld. 

Zyga stelt tentoon in vooraanstaande Europese en Amerikaanse galerijen; Van Loon Gallery, Vught (NL), Vechiato arte, Padua (IT), Continuum gallery, Konigswinter (DU), Midtjyllands Kunst Center, Bryrup (DK), LevAllen Gallery, Santa Fe, (USA), Karen Echt Gallery, Chicago (USA), Melissa Morgan Gallery, EL Passeo (USA), Evan Lurie Gallery, Carmel (USA).

Gallery