Coderch & Malavia (ES)

Coderch & Malavia vormen een zeer getalenteerd kunstenaarsduo. Joan Coderch (Barcelona, 1959) volgde zijn opleiding tot beeldhouwer in de Barcelona Fine Art University in 1979. Javier Malavia (Guipuzcoa, 1970) studeerde in 1993 aan de Fine Arts San Carlos University of Valencia. De beeldhouwers werkten beide bij het porselein bedrijf Lladró, hier werkten zij in hetzelfde team. In 2015 besloten Coderch en Malavia om hun eigen project te starten. 

Het samen werken aan een beeld is een ingewikkeld proces. Coderch en Malavia hebben een ‘predispositie’ ontwikkeld waarbij het ego vergeten wordt en het eindresultaat centraal staat. Het is een zeldzaam project waarmee twee onafhankelijke kunstenaars samenwerken om een gezamenlijk werk te creëren. 

Gefascineerd door de beeldhouwwerken die door grote beeldhouwers als Maillol, Rodin, Marini of Bourdelle werden gemaakt, namen ze de mens als het kernelement van hun esthetische toespraak. Altijd beginnende vanuit natuurlijke modellen, hun kunstwerken, gemaakt in brons, verkennen verschillende levenshoudingen die de kijker naar zijn eigen ervaringen moet kunnen decoderen. Zo creëren ze een unieke relatie die een persoonlijke ervaring biedt.

Ondanks de relatief korte samenwerking, hebben Coderch en Malavia deelgenomen aan meer dan twintig collectieve en individuele tentoonstellingen, ontvingen zij diverse prijzen en erkenningen en is hun werk onderdeel privécollecties in verschillende landen in Europa, Azië en Amerika. Coderch en Malavia wonen en werken momenteel zelf in Valencia.

Coderch + Malavia hebben medaille van de Spaanse Associatie van Schilders en Beeldhouwers gewonnen. De uitreiking van de medaille was onderdeel van de 84ste Salón de Otoño, op 27 oktober 2017. Het evenement vond plaats in Casa de Vacas del Buen Retiro Park.

Gallery